En de namen zijn...

2017 02 namenwedstrijd nieuwe schepen - namen bekend

Van 21 februari t/m 7 maart 2017 konden eilanders, passagiers, medewerkers en andere belangstellenden namen insturen voor de nieuwe schepen van Rederij Doeksen. De opdracht hierbij was te komen met twee namen die op één of andere manier verbonden zijn met Rederij Doeksen, met ons vaargebied Unesco Werelderfgoed de Waddenzee, met de eilanden Terschelling en Vlieland in de breedste zin en/of het thema duurzaamheid.

Er kwamen maar liefst 2031 inzendingen binnen en na het ontdubbelen van die enorme lijst bleken er 1592 unieke namen, waaruit we konden kiezen. Een hele klus. Maar ook een leuke! Want wat was het geweldig te merken dat er zoveel mensen mee wilden denken. Eilanders, maar ook gasten van de wal (uit binnen- én buitenland!) en natuurlijk onze eigen medewerkers. Van oudere fans zonder internet kwamen ook handgeschreven ideeën binnen, sommige werden zelfs persoonlijk afgegeven aan het loket. Ook deze namen voegden we toe aan het deelnamebestand.

Uiteindelijk kozen we voor twee namen die onlosmakelijk met zowel Vlieland als Terschelling verbonden zijn. En die ook het pionierskarakter van deze nieuwe, milieusparende schepen onderstrepen. De schepen die op dit moment in Vietnam worden gebouwd, gaan ‘Willem Barentsz’ en ‘Willem de Vlamingh’ heten.

Willem Barentsz
De naam Willem Barentsz was één van de toppers uit de lijst inzendingen. Hij kwam maar liefst 27 maal voor, ongekend! We hebben dit zeker laten meewegen. De link naar het allereerste schip van Rederij Doeksen, de Willem Barendsz uit 1908,woog eveneens zwaar mee. Tegenwoordig is zijn naam verbonden aan het Maritiem Instituut op Terschelling, het best uitgeruste nautisch-technische instituut van Nederland waar jonge zeevarenden worden opgeleid. En Barentsz, geboren op Terschelling, was natuurlijk een echte pionier, net als zijn collega Willem de Vlamingh.

Willem de Vlamingh
Deze geboren Vlielander bracht grote delen van de Westaustralische kust in kaart. Tegenwoordig ligt daar o.a. de plaats Geraldton, de oorsprong  van Strategic Marine, de werf die de schepen nu bouwt. Het standbeeld van Willem de Vlamingh staat aan de haven op Vlieland, waar hij uitkijkt over zee en de veerboten ziet aankomen.

Aan de wedstrijd was ook een mooie prijs verbonden: een hotelbon ter waarde van 250 euro en een speciaal ontvangst tijdens de ingebruikname van de schepen. We hebben deze prijs verdubbeld, zodat voor beide namen een prijs te winnen viel. De prijs is inmiddels verloot onder de inzenders van de gekozen namen. In onderstaand filmpje zie je hoe dat ging. De prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.